• Hrvatski
  • Italiano
  • English
  • Slovenščina

Dječja stomatologija

ZUBARSKA IGRAONICA

“Zovem se Jan. Imam 5 godina. Najviše volim crtiće i kompjuterske igrice. A najviše mrzim REKLAME – i to one u kojima se pojavljuju stričeki i tete u bijelom i prtljaju s nekakavim zujalicama ljudima po ustima. Mama kaže da se zovu ZUBARI i još nekako drugačije što ne mogu izgovoriti.

Došao je taj dan kad je mama najavila da idemo ZUBARU. Mislim ja: to neće biti dobro. I tako odosmo mama i ja ZUBARU. Otvorili smo vrata i ušli u neku sobu koju zovu ČEKAONA. Ne izgleda loše, pogotovo što sam odmah ugledao igračke u kutu i punu košaru meni najdražih stripova. Možda je ovo neke igraonica. E, otvore se druga vrata i pojavi se ONA kao iz REKLAME sva u BIJELOM. Pruža ruku mami ali i meni. Pa šta je njoj? Ja sam dijete, ne rukujem se, ali o.k., ipak joj dam ruku i tiho kažem svoje ime.

Uvede nas ONA (ZUBARICA) u drugu sobu čudnog imena: ORDINACIJA i odvede do nekakve zanimljive stolice. Kaže mi da ne moram sjesti u nju već kod mame u krilo sa strane. Super, ako nešto pođe krivo mama će me obraniti. Iz neke ladice izvadi hrpu slikovnica. E to mi se sviđa, kad ono sve slikovnice o zubima. Znao sam da je neka zamka. Počne ONA pričati priču o ZUBARIMA I ZUBARSKIM STOLICAMA te da slobodno stišćem gumbiće na tom stolcu da ide gore, dole, naprijed, natrag, natočim vodu u čašu. Hej, stvarno čudna žena, pa meni mama ne da da išta diram u dućanu ili kod nje na poslu. Iskoristim datu slobodu pa skočim na ZUBARSKI STOLAC i sve isprobam. U sklopu zubarske stolice je stolić na kojem stoji malo ogledalo i neka špičasta stvar, meni izgleda kao iglica. Kaže ONA da se to zove SONDA ili BROJALICA kojom brojimo zubiće. Morao sam ispružiti prstiće da mi na njima pokaže kako se osjeti kad se broje zubići. Ma, sigurno će me upiknuti, ali neću da primjeti da se bojim te pružim ruku i stvarno me samo poškaklja. I dalje sam sumnjičav.

I znao sam, uzela ONA masku (onu koju nose doktori) i stavila je preko usta, kao da ne kiše u mene, te izvadila neke zgužvane rukavice i napuhala ih kao balone i rekla mi da dam „pet“. Dobro, to mi se sviða. I došlo vrijeme da otvorim jako, jako usta da mi prebroji zubiće. Još uvijek sam kod mame u krilu i milsim: o.k., mama će je bubnuti ako nešto pođe krivo. I stvarno, uzme ONA – ZUBARICA malo ogledalo i sondu i malo me poškaklja po zubićima. Čovječe, šta da ti kažem, uistinu ništa ne boli.

A najbolja stvar je što sam kao nagradu, jer sam pokazao zubiće, od ZUBARICE dobio igračku i to pazi, besplatno. Puna ladica igračaka i ti biraj što hoćeš.

Mislim da se mama zabunila. Nismo mi bili kod zubara već u nekoj otkačenoj IGRAONICI.”

Maša Ikonomov Tepšić, DMD

Nazovite nas na

Tel: + 385 1 6550 914
i dogovorite besplatan pregled!

 

Podijelite na društvenim mrežama

Pitajte nas

Vaše ime i prezime*

Vaša e-mail adresa*

Vaš broj telefona*

Vaša poruka*